17 Temmuz 2009 Cuma

Dell Elektronik Atık İhracatını Bıraktığını Açıkladı

12 Mayıs 2009 – San Francisco , CA

Çevreciler ve tüketici grupları Dell’in gelişmekte olan ülkelere elektronik atık ihracatını önleyen politika değişimine ilişkin açıklamalarını destekliyor.

“The Electronics TakeBack Coalition” elektronik endüstrisinde geri dönüşüm ve yeşil dizayn’ı destekleyen çalışmalar yapan , elektronik geri dönüşüm koalisyonu dell’in elektronik atık politikasını endüstrideki şu ana kadar ulaşılan en yüksek standart olarak belirledi.

Electronics TakeBack koalisyonu ulusal koordinatörü Barbara Kyle “ Dell’in ihracat politikası endüstrideki diğer üreticiler içinde bir standart oluşturdu ve federal elektronik atık ihracatı politikasında bir model teşkil etmektedir” dedi. (http://www.electronicstakeback.com/) bir şirketin bunu önlemek için bir programı olmadıkça , geridönüşüm partnerleri de aldıkları e-atıkları ihraç edeceklerdir. Dell’in bu politikası , e-atıkları gelişmekte olan ülkeler e gönderen diğer rakiplerinin önüne geçmesini sağlıyor.

Dell Sürdürülebilir İş Direktörü Tod Arbogast ” Dünyanın bir numaralı teknoloji sağlayıcılarından biri olarak , teknolojinin ömrünü tamamladığında uygun şartlarda geri dönüştürülmesi noktasındaki sorumluluğumuzun farkındayız. Tüm dünyadaki müşterilerimize serbest , uygun ve sorumluluk sahibi bir geri dönüşüm metodu sunmak için çok çalıştık. Endüstrinin geri kalanını da küresel anlamda bu tip sürekli çalışmalar yapmaları konusunda cesaretlendirdiğimizi düşünüyoruz ” diye konuştu.

Özellikle dell , direkt olarak veya çalıştığı geri dönüşüm firmalarının herhangi biri ile , hiçbir çalışmayan durumdaki elektronik ürünü , gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere geri dönüşüm , tekrar kullanım , tamir veya bertaraf amaçlı ihraç etmeyecek . Bu konudaki tek istisna distribütörlere gönderilecek olan garanti kapsamındaki ürünler olacak.

Birleşmiş milletler yasaları çoğu ihracatı yasaklamadığı halde , Dell bu yetersiz düzenlemelerin ilerisine geçmeye karar verdi şeklinde açıklama yapan Basel Action Network Direktörü Jim Puckett , “Dell sorumluluk sahibi bir şirket olarak bu yolu açması takdire şayan bir davranışta bulunmuştur” şeklinde ekledi

Devlet istatistik kurumu tarafından hazırlanan Agustos 2008 tarihli bir rapora göre elektronik atıkların hatrı sayılır kısmı çin ve hindistanda , uygunsuz şartlarda geri dönüştürülüyor. Bu ülkeler gelen elektronik cihazları kullanılabilir durumda değillerse güvenlik ve verimlilik bakımından düşük standartlarda , çevre kirliliği kontrolü olmadan geri dönüştürmektedirler.

Bu ihraçların bir çoğu “dijital boşluğu doldurma projesi “ kapsamında tekrar kullanım için etiketleniyor. Ancak BAN tarafından 2005 de hazırlanan "Dijital çöplük : kullanılmış ürün ve utancı afrikaya ihrac etmek" isimli filmde 500 ad. 40” luk konteyner'ın Lagos – Nijeyya'ya gönderildiği bu ithalatın %75’inin çöp olduğu ve ekonomik olarak satılabilir veya tamir edilebilir olmadığı görüldü.

Barbara Kyle bu büyüyen problemi kolayca çözebiliriz diyor ve ekliyor , kongreyi e-atık ihracını saklayan tamir şapkası altında yapılan gönderimleri engelleyecek olan yasaların çıkması için bastırıyoruz . elektronics takeback koalisyonu kongreden dell’in yüksek standartlı çözümüne yaklaşık bir modelleme içeren bir mevzuatı onaylamalarını bekliyor

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder